Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Enneagram 3-as – A Mágus

2012.03.20

 

Erősségei: Magabiztos, dinamikus energikus egyéniség, aki képes hinni önmagában. Életvidám, céltudatos és kitartó. Igen jó alkalmazkodóképessége van, könnyen megtalálja a helyét. Teljesítmény- és sikerorientált, folyamatosan törekszik önmaga fejlesztésére, arra, hogy kihozza magából a maximumot. Jó gyakorlati érzéke van, két lábbal áll a földön, könnyedén átlátja az összefüggéseket, és megtalálja a megoldást. Ezen kívül fantáziája és intuitív megérző képessége is van, ezért munkájában igen kreatív lehet. Jó érzékkel bánik az emberekkel, képes másokat lelkesíteni, magával ragadni.
Fő indítéka: Azt akarja, hogy értékeljék, elismerjék, és ő is értékesnek, kívánatosnak érezhesse magát.
Fő félelme: hogy nem elég értékes, és ha nem teljesít, ha kudarcot vall, az emberek elfordulnak tőle.
Jellemző mondata: „Sikeres vagyok”

Általános jellemzés:
A Hármas könnyen elveszti a kapcsolatot érzelmeivel, valódi lényével. Mellőzi, semmibe veszi érzéseit, vágyait, hogy hatékonyabban tudjon működni. Úgy gondolja, hogy önmagában nem elég értékes, ahhoz, hogy szeressék, megbecsüljék, folyamatosan teljesítenie kell. Ezért hajtja a sikert, az elismerést. Ki akar emelkedni a többi ember közül, pozitív visszajelzéseket akarnak kapni. Ezért igen keményen képesek dolgozni, hajlamosak lehetnek a munkalkoholizmusra. Igen fontos számukra az elismerés, ezért igen jól alkalmazkodnak, megfelelnek az elvárásoknak. Az egyszerű megbecsülésnél azonban többre van szükségük: ki akarnak emelkedni, hogy elnyerjék a többi ember csodálatát. Ebben segíti őket gyakorlatiasságuk, intuitív és átlátó képességük. Kiváló „csapatjátékosok” lendületük magával ragadja a többieket is, azonban hajlamossá válhatnak a versengésre és a karrierizmusra.

 

Altípusok

Önfenntartó: Biztonság

Ez azt jelenti, hogy azért érzed biztonságban magad az életben maradással kapcsolatban, mert vagyontárgyakat birtokolsz. Ezek azok az emberek, akik tulajdonosok. A tárgyak önmagukban mindig jól ismert márkanevek, hatalmat rejtenek funkciójukon túl is. Aki kitalálta, hogy a márkajelzést, a címkét a ruhákra kívülről kell rávarrni, világos módon egy hármas marketing zseni volt. A tárgyak, amelyek egyértelműen kifejezik a tulajdonosok pozícióját és társadalmi helyzetét a közönség számára, hármas stílusra, önfenntartó altípusra vallanak. Az önfenntartó hármas mély biztonságot szerez azzal a tudattal, hogy ő a legjobb.

Szociális: Presztizs

Az, hogy ez a hármas stílus milyen, a név elárulja. Ezek a csatlakozók. A New Age körben ezek azok a hálózatépítők, és azok az emberek, akik workshopokat vezetnek arról, hogy hogyan kell hálózatot kialakítani. A hagyományosabb szociális körökben gyakran találsz politikusokat, akik szociális hármasok. Ezek a személyek a megfelelő klubhoz tartoznak és szerepelnek a lapok szociális ügyekkel foglalkozó hasábjain. Az egyik szociális hármas ismerősünk egy tévéállomás közönségrészlegén dolgozik. Publicitás és média – hármas specialitások. Egy alkalommal felhívták és megkérdezték tőle, hogy szeretne-e együtt ebédelni egy éppen oda látogató hírességgel. Azt mondta, hogy bár éppen most jött vissza az ebédlőből, szívesen beleegyezik. Később elmesélte, hogy egyetlen szót sem hallott abból, ami az ebéd során elhangzott, mivel egész idő alatt szorgalmasan listát készített a fejében mindenkiről, akit ebéd után rögtön fel fog hívni. Az az idea, hogy elmeséli barátainak, kivel ebédelt, sokkal izgatóbb volt számára, mint maga az ebéd.

Szexuális: Maszkulin/Feminin

Amikor a fortély a szexuális ösztönbe szivárog, akkor ezt maszkulin/femininnek hívjuk. Ez azt jelenti, hogy fel kell venni azt a megjelenést, amiről a társadalom azt mondja, hogy tökéletes férfi, vagy tökéletes nő, és eszerint kell viselkedni. Gyakran egy jólfésült playboy-kinézet adódik ebből. Ez aztán könnyen tűnhet száraznak, vértelennek. Néha kemény, csillogó törékenység jellemzi. Úgy tűnik, mintha a hármas épp csak egy szerepet játszana.

Hollywood a szexuális hármasok otthona. A vezér férfi és nő tökéletes imázsának tündöklő megformálása számtalan szexuális hármasból csinált milliomost.

A szexuális hármas a szociális osztály és a társadalmi elvárások kontextusán belül nyilvánul meg. Ismerünk egy nőt, egy szexuális hármast, aki munkásosztályba tartozó családban nőtt fel. Hatéves korában kezdett varrni. Emellett gondozta öccseit és szabad idejében gyerekre vigyázott. A varrógép termelésszimbólum lett számára. Tinédzser éveitől a saját és családja ruháit ő varrta. Amikor férjhez ment, a férje ruháit is. Tökéletes feleség-modellé vált, mármint a saját elképzelései szerint. Gondosan vásárolt, minden pennyt megtakarított. Amikor Kaliforniába költözött és új férjre tett szert, új elvárások jelentkeztek. Férje azt várta, hogy menjen állásba, legyen független. Bodyworker lett és egy kiképző csoport vezetője. Ő volt az első a családjából, akinek saját hitelkártyája lett. Azt az imázst teremtette meg, amit új partnere elvárt tőle.

Mick Jagger egy olyan szexuális hármas, aki tökéletesen tükrözi a drogos szubkultúra külsejét. Negyvenes éveit tapossa és mégis úgy néz ki, mint 20 éves korában. Produkált, írt és énekelt: 25 éven át évente egy listavezető nagylemezt. Újabban blues-okat énekel és egy kicsit változott. A hármasok szeretnek enyhén eredetinek tűnni az elfogadott tartomány középső részén. Ezért aztán hármastól ritkán látni igazi művészetet. Ők inkább a népszerűséget hajtják. Néha hiányzik a lélek a dolgaikból, de általában jól meg vannak csinálva.

 

A hármas két oldala:

A hármasok, ha nem túl produktívak, akkor fantáziálnak a túltermelésről. Ez azt jelenti, hogy akik aktívan nem vesznek részt az életben, fantáziálnak következő nagy húzásukról. Ha azt látod, hogy egy hármas abbahagyja a munkát, abban a pillanatban, ahogy leáll, elkezd arról ábrándozni, hogy hogyan lehetne még jobban csinálni. Ezek az emberek nagy vizualizálók. Ritkán jönnek terápiára, mivel a dolgok mindig nagyon jól mennek. De ha mégis jönnek, a felszínen nézve gyorsan sikeres kliensekké válnak. Csupán a gyors sikert eredményező, rövidtávú terápiák érdeklik őket. Mivel új lehetőségekről fantáziálnak és vágynak a hatékonyságra, előbb lelépnek, mielőtt az érzelmek mélyére jutnának.

 

Részletes jellemzés:

Gyermekkor:
Korán megtanulták a család, gyakran az anya elvárásait és álmait teljesíteni. A hármasok rendszerint erősen kötődtek az anyjukhoz, hamar megtanulták, hogy ráhangolódjanak az anya vágyaira, reményeire, akár tudattalan elvárásaira. Gyermekként főként teljesítményért jutalmazták, dicsérték, értékelték őket. Máskor az anyai elvárásokat nem is kellett konkrét formában kimondani, hiszen a gyerek különlegesen fejlett intuitív képességeivel megérezte, mivel okozhat örömet anyjának, mivel járhat a kedvében. Sok hármas arról számol be, hogy a szokásos értelemben véve nem is volt gyermekkoruk. Ha apjuk elment, kilépett a családból nekik kellett átvállalni a háztartás, a testvérek felnevelésének számos terhét. Más családokban az iskolai teljesítmény központi szerepet kap, s a gyerek állandó teljesítésre, sőt túlteljesítésre kényszerül. Máshol a kis Hármas egy rendkívül sikeres, híres szülő vagy egy különlegesen tehetséges testvér árnyékában él, ez kényszeríti túlteljesítésre.

Szenvedély
A szenvedélyt, amely a hármas fixációját működteti, fortélynak nevezzük. A fortély nem azt jelenti, hogy ezek az emberek szükséges módon hazugok, bár elég jól csinálhatják ezt is. Inkább azt jelenti, hogy a közönség számára játszanak egy szerepet, miközben tudják, hogy ez a szerep nem igaz, de mégis teljes odaadással alakítják. A pszichés képességük abban nyilvánul meg, hogy tudják, hogyan juthatnak el közönségükhöz. Ha negatív visszajelzést kapnak, a hármasok képesek arra, hogy mondat közben változtassák meg szövegüket.

Idealizálás
Egy hármas, akit kirúgott a felesége, azonnal odament a főnökéhez és azt mondta: Több pénzre van szükségem, mert mostantól két háztartást vezetünk. Ez egy tipikusan hármas viselkedés. A felbomlott házasságot arra használja, hogy több pénzt szerezzen. Minden úgy alakul, hogy azt mondhatja sikeres vagyok.

Beszédstílus
A hármasnál ezt propagandának nevezzük. A hármas állandóan azt meséli, hogy milyen nagyszerűen csinálja a dolgokat, vagy elad neked valamit. Egy hármas, mielőtt ismerte volna ezt a rendszert, az egyik workshopon úgy mutatta be magát, hogy nagyon szerencsés vagyok és úgy tervezem, hogy az is maradok. Egy másik New Age-hármas egy workshopon bemutatkozásának első mondatát úgy alakította, hogy mindenki tudomására adja: ő egy sikeres kiadó. Felsorolta az összes, általa kiadott magazin címét, miközben elmondta, hogy a workshoppal az a célja, hogy munkájában még hatékonyabbá váljon. Azt is hallottam, hogy ebédszünetben elismételte magazinjainak címlistáját.

Nagyon gyakran a beszédstílus tolakodónak, vagy türelmetlennek hangzik. A hármasok nagyon törekszenek arra, hogy az alapvonalra állítsák a dolgokat. Ez az A típusú viselkedés otthona. Egyfajta propaganda-érzet sugárzik mindenből, az érzelmi élet ürességével párosulva. Egyszer csak a hármas hazajön tökéletes munkahelyéről tökéletes családjához és azt látja, hogy az asszony és a gyerekek elmentek, és nem tudja, hogy miért. Minden olyan jól ment mondja barátainak. Semmiféle előérzete nem volt arról, hogy valami rossz lenne, a mélyebb érzelmekkel való kontaktus hiánya miatt. Ezek mind felhasználódtak a produkálásra.

A csapda
A hatékonyság csapdája polifázikus viselkedést hoz létre. A hármasok mindig számtalan feladatot végeznek egyszerre. Miközben vezetik autójukat, a szivargyújtóba csatlakoztatott villanyborotvával borotválkoznak, nyelvlecke kazettát hallgatnak a magnón, beszélnek a kocsiba szerelt telefonon és diktafonra mondanak egy levelet. Amikor egy hármassal beszélsz telefonon, holtbiztos lehetsz benne, hogy közben valami mást is csinál. Általában a vállgödrük alkalmas a kagyló tartására, így közben főzhetnek, vagy listát készíthetnek, vagy bármi mást csinálhatnak. Az egyik hármas mondta el, hogy a fürdőkádban szokott diktálni. Amikor észrevette, hogy vizet kapott a készülék, átváltott hangműködtetésű magnetofonra. A hatékonyság megteremti a könyörtelen kapaszkodás a csúcsra mentalitás lehetőségét is. A hatékonyság nevében a hármas durván elvághat embereket és keresztülgázolhat rajtuk. A könyörtelen kapaszkodás ellentéte is felmerül mint lehetőség. Ha a hajó süllyedni kezd, a hatékony megoldás az, hogy korán le kell lépni.

A hatékonyság valódi csapdája az, hogy a dolgok olyan jól menőnek tűnnek, hogy a hármas fél lefékezni a tempót. Ez más szóval azt jelenti, hogy nem keveredik mélyebb érzelmekbe. Az egyik hármas a workshopon tekintélyes érzelmi munkát követően új érzelmeit úgy jellemezte, mint ez a zavaros kotyvalék. A hármas sokkal könnyebben tud természetéből kicsípni megfelelő emocionális választ, mint befelé fordulni és valami autentikus dologgal előjönni. A hatékonyság azt eredményezi, hogy a valódi érzések felfedezése nem éri meg a fáradozást.

Védekező mechanizmus
Míg a hármas el tudja érni a tökéletes otthon és család látszatát, gyakran van nehézsége a tartós, mély érzelmekkel. Mivel a védelem az identifikálás, a hármas úgy cselekszik, mint a doktor vagy a futballsztár”. A hármas propagálja, amit csinál és azt, hogy milyen nagyon jól csinálja, mintha az, amit csinál, ő maga lenne.

Ez a munkamánia helye. A hármasok azonosulnak munkájukkal. Úgy építik fel életüket, hogy a szerepük azonos velük. Úgy írják át történetüket, hogy mindig ahhoz passzoljon, amit épp csinálnak.

Az elkerülés tárgya
Amit a hármas el akar kerülni, az a kudarc. Amikor Jimmy Carter leírta az iráni sivatagban bekövetkezett helikopter katasztrófát, amely túszul ejtett követségi emberek megmentési kísérlete volt, ezt korlátozott siker-nek nevezte. A kudarc hiányzik a hármas szótárából. Ha valami rosszul kezd menni, kivágja magát és lelép. A hármas általában számtalan nyitott lehetőséget hagy magának. Egyszerre huszonöt megoldás jár a fejében, míg ha valamely területen kudarc mutatkozik, azonnal másfelé tolja el energiáit. Ezek az emberek nagyon gyorsak. Ez a túlélő igazi otthona, mivel az alapvonal állandóan a fejükben van. Az alapvonal, a mérce az eredmények elérése.

Gyengeségei:
A Hármasok tehát hamar megtanulják, hogy nem önmagukért szeretik őket, hanem azért a termékért, amit produkálnak. Nem hisznek abban, hogy önmagukba értékesek, önmagukért szerethetők. Ehelyett más módon akarják érvényesíteni magukat. Ahelyett, hogy azt mondanák: „szeress azért, ami vagyok”, a hármas így szól: „szeress azért, amit csinálok”. Kompetenciát és maximális hatékonyságot várnak el maguktól, eredményeikért, teljesítményük minőségéért értékelik önmagukat.

Miközben a hármas rohan a produktivitás felé, valójában menekül az érzései elől. Könnyen alakulhatnak ki problémái az intimitással. A hármasnak mindig vannak barátai, hiszen szórakoztató, jó társasági ember, aki tud szeretni, és hajlandó tenni másokért. Kapcsolatai azonban gyakran felszínesek, és nem is mindig hosszú életűek. Ha körülményei úgy alakulnak, és szétsodorja őket az élet, a hármas ritkán tesz erőfeszítéseket régi kapcsolatainak ápolására.

A hármasok gyakran azonosulnak munkájukkal. Kifelé figyelnek, kitalálják, hogy mi az, amit mások nagyra értékelnek, és úgy formálják magukat, hogy rendelkezzenek ezekkel a tulajdonságokkal. Úgy építik fel életüket, hogy egyre inkább úgy érzik: szerepük azonos velük.

A leromlás folyamata:
Ha a hármas nem kapja meg a kellő megbecsülést és elismerést, egyre inkább kudarckerülővé, versengővé válik, hajlamos lesz az összehasonlítgatásra. Ha önbizalma sérül, egyre jobban kezdi hajszolni a sikert, a karrieren kívül már semmi nem érdekli.

Az önbizalommal telt, sikerorientált hármas hatékonyan kommunikál, jó – gyakran önironikus – humorérzékkel rendelkezik, szívesen segít másoknak. Elég biztos önmagában ahhoz, hogy őszinte elismerésben és figyelemben részesítse a többi embert. Ezért vonzó, személyes varázsa van, képes erősíteni a csapatszellemet. Munkájába is mer fantáziát, kreativitást vinni, újító szellemű.
Minél inkább erőt vesz rajta a félelem, hogy értéktelen, méltatlan, annál jobban kiszolgáltatottá válik, függni kezd a külvilág elismerésétől. Már nemcsak kitűnni akar, fontos számára, hogy kiválóságát észrevegyék. Egy társas összejövetelen a Hármas öt percen belül elmondja, hogy mi a foglalkozása, miket csinál.

Egyre jobban zavarják az érzések, már szinte semmi más nem mozgatja, mint a karrier, a siker, az elismerés. Eltávolodik saját érzéseitől, és egyre kevésbé tudja, hogy ki is ő valójában. Ahelyett, hogy továbbra is fejlesztené önmagát, kialakít egy külvilágnak szánt kedvező képet, és a továbbiakban ahhoz igazodik, sőt, azonosítja magát vele. Játszik egy szerepet, miközben tudja, hogy a szerep nem igaz, mégis teljes odaadással alakítja. Megérző, intuitív képessége most már abban nyilvánul meg, hogy tudja, hogyan juthat el közönségéhez. Ha negatív visszajelzést kap, képes arra, hogy mondat közben változtassa meg szövegét.

Jellemzőjükké válik az A típusú viselkedés: számtalan feladatot végeznek egyszerre. Miközben vezetik autójukat, a szivargyújtóba csatlakoztatott villanyborotvával borotválkoznak, nyelvlecke kazettát hallgatnak a magnón, beszélnek a mobil telefonon és diktafonra mondanak egy levelet.

Az összehasonlítgatás, versengés átalakítja kapcsolatait, kezdi stratégiai szempontok szerint megválogatni „barátait”, fokozott erőfeszítéseket tesznek önmaguk népszerűsítésére. Mások elől elzárják az információt, s a csapatszellem helyett is önmaguk „fényezése” válik egyre fontosabbá.

Leromlott:
A leromlott Hármas szüntelenül azzal foglalkozik, hogy mit gondolnak róla mások. Már ránőtt az álarc, egyfajta mesterkéltség, érzelmi üresség jellemzi. Egyre nagyobb nehézségei vannak érzelmei puszta felismerésével is.

Olyannyira alkalmazkodik az elvárásokhoz, hogy nemigen fejezi ki személyes meggyőződését, ha ugyan van még ilyen neki. Egyre fontosabbá válik a látszat, a divat, a státusz-szimbólumok birtoklása.

Célja elérése érdekében manipulálni kezdi az embereket, nehezebben köt barátságot, és egyre gyakoribbak összeütközései, mivel lekezelően gúnyosan kezd bánni másokkal, sőt, arrogánssá önelégültté válik, intrikákba bonyolódik, irigykedik a sikeresebbekre. A hatékonyság nevében a hármas durván keresztülgázol bárkin. Lelkiismerete egy cseppet sem befolyásolja, hazudik önéletrajzában, magáénak tulajdonítja a másik munkáját. És paradox módon éppen azt éri el, amit mindenáron el akar kerülni: kudarcot vall, elfordulnak tőle az emberek.

A személyiségfejlődés útja:
A hármasoknak meg kell tanulniuk felfedezni érzéseiket, és őszintén szembenézni velük. Azonban a hármasok az idő folyamán olyan soká halogatták az érzelmeikkel való szembenézést, hogy egyre nehezebben tudnak hozzájuk férni. Nekik a legrosszabb az önismeretük, nagyon nehezükre esik, hogy megismerjék, kik is ők valójában. Azonban a fejlett személyiség elérése érdekében nem spórolhatják meg az önismereti munkát. A legnagyobb kihívást az jelenti a számukra, hogy igazi érzelmeik és értékeik alapján építsék fel önmagukat. Meg kell találniuk saját belső elveszett gyermeküket, és biztosítani arról, hogy egyedülálló megismételhetetlen értékes személy.

Fejlett személyiség:
A fejlett hármas pozitív önértékelése, önbecsülése valódi, mások véleménye nem tudja befolyásolni. Képes – a realitások talaján – elfogadni és méltányolni önmagát. Ezáltal hitelessé, belülről vezéreltté válik. Felelősséget vállal azért is, hogy továbbfejlessze valódi önmagát – ebbe tehetségének és képességeinek fejlesztése éppúgy beletartozik, mint gyengeségeinek, korlátainak elfogadása. Gyengédséggel és szeretettel képesek figyelni másokra, és elősegíteni önelfogadásukat, fejlődésüket egyaránt. Alkalmazkodóképességükkel, helyzetfelismerésükkel, kiváló kommunikációs képességükkel elfogadó, öniróniára hajló humorukkal minden eddiginél jobban képesek lesznek motiválni, segíteni, serkenteni másokat, összekovácsolni egy nagyszerű csapatot. Paradox módon minél kevésbé áhítoznak az elismerésre és sikerre, annál sikeresebbek lehetnek, példát adva másoknak is.

A fejlett hármas a mágus. Az utat igazmondásnak nevezzük. Miután felismeri a kozmikus törvényt és a világ törvényét, amely nagyobb, mint ő maga, a hármas végül ellazíthat. A törvény nem más, mint annak a felismerése, hogy a világ nem áll meg, ha a hármas leáll.

Az elveszett gyermek megtalálásának elkezdése egy lassú, fájdalmas folyamat az úton. A hármas megmentése az lehet, hogy képessé válik az érzésekkel kapcsolatos igazság elmondására és az érzések felfedezésére bármilyen borzasztóak is lehetnek azok. A hármasnak meg kell találnia az elveszett gyermeket és lassacskán valódi személlyé nőnie.

Ezen folyamat során a hármas mágussá válik. Ezt követően nem a szociális imázsok kiárusításában arat sikert, hanem a belül manifesztálódó kozmikus törvények mélységes tükröződésében.

Integráció / dezintegráció

Példák: John F. Kennedy, Jimmy Carter, Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger, Shirley McLaine, Friderikusz Sándor, Geszti Péter, Gyurcsány Ferenc, Nyuszi a Micimackóból, Lady Machbeth, Jago az Othellóból.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.