Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ENNEAGRAM TÍPUSOK

2012.06.19

AZ ENNEAGRAM ALAPJA AZ ALAP ÉRZELMEK. TEHÁT MINDEN AZ ALAP ÉRZELMEKBŐL INDUL KI. HÁROM ALAP ÉRZELMÜNK VAN , AMI MINDEN CSELEKEDETÜNKET MEGHATÁROZ ,ÉS AZ ÖSSZES TOVÁBI ÉRZELMÜNK EZEKRE VEZETHETŐ VISSZA. DÜH, FÉLELEM, SZERETET (ILLETVE SZERETET ÉHSÉG).

A HÁROM ALAP ÉRZELEM KÖZÜL A HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK HATÁSÁRA, AZ EGYIK NAGYON FELERŐSÖDIK. AZAZ DOMINÁNSÁ VÁLIK, ÉS HÁT ERRŐL SZÓL AZ ENNEAGRAM ,A DOMINANCIÁKROL. MIVEL NEM ARRÓL VAN SZÓ, HOGY A MÁSIK KETTŐ ELTŰNNE. JELEN VAN MIND HÁROM ALAP ÉRZELEM MINDANYIÓNKBAN, CSAK AZ EGYIK DOMINÁNSÁ VÁLIK, MIG A MÁSIK KETTŐ KISSEBB SZEREPET KAP. A LEGKÖNNYEBBEN ÚGY LEHET ELKÉPZELNI HOGY VAN EGY ,HÁROM LÁBÚ SZÉKED. AMIRE GYEREKKÉNT LE ÜLSZ, ÉS EGÉSZ ÉLETEDET EZEN A SZÉKEN ÜLVE ÉLED LE. ELEINTE A SZÉK CSODÁSAN KÉNYELMES , DE AZTÁN A TÉGED ÉRÖ HATÁSOKRA VÁLASZOLVA A SZÉK EGY BIZONYOS LÁBÁRA HÚZÓDSZ.

A SZÉK EGYIK LÁBA A FÉLELEM, A MÁSIK LÁBA DÜH ÉS A HARMADIK LÁB PEDIG A SZERETET ÉHSÉG. NOS AMELYIK LÁBAT TÖBBSZÖR HASZNÁLOD A TÖBBINÉL AZ VÁLIK DOMINÁNSÁ . A HAJLAMOSITÓ TÉNYEZŐK HATÁSÁRA A LEGTÖBBET HASZNÁLT SZÉKLÁB TETEJÉN TÖNKRE MENT AZ ÜLŐFELÜLET. A KIKRISTÁJOSODÁS ÉLMÉNY HATÁSÁRA , ÁT SZAKADT A SZÉK LÁB ÉS CEFETÜL BÖKI A SEGGEDET. NA INENTŐLBESZÉLHETÜNK KIALAKULT KARAKTERRŐL. PERSZE AMÁSIK KÉT LÁB FELET IS TÖNKRE MENT AZ ÜLŐKE DE EZEK MÉG KIBIRHATÓAK.

AZ EGYIK ÉRZELEM TÚLZOTTAN FONTOSSÁ VÁLIK A SZÁMUNKRA, ÉS ERRE VEZETHETŐ VISSZA MINDEN GOND, PROBLÉMA AZ EGÉSZ ÉLETÜNK SORÁN. HISZEN A VISELKEDÉSÜNK ALAPJÁT NAGYMÉRTÉKBEN MEGHATÁROZZA AZ ALAP ÉRZELMÜNKET . A VISELKEDÉSÜNK PEDIG MEGHATÁROZZA A TÁRSAS KAPCSOLATAINKAT , AMIK PEDIG A HANGULATUNKRA VANNAK NAGY HATÁSSAL. A HANGULATUNK PEDIG MEG HATÁROZZA AZ ÉLET MINŐSÉGÜNKET.

ÍGY HÁT EL ÉRKEZTÜNK A LEHETŐ LEGNAGYOBB KÜLÖMBSÉGHEZ, AMI MEGKÜLÖMBÖZTETI MINDEN MÁS RENDSZERTŐL. HISZEN AZ ENNEAGRAM NEM ARRA JÓ HOGY KI MOSSON MINDEN SZITÁCIÓBOL,(DE HÁT ÉN ILYEN VAGYOK , VAGY MIT VÁRTÁL EGY SZŰZTŐL). HANEM RÁ MUTAT A KARAKTER GYENGESÉGEIRE, VAGY HIBÁIRA .AMIN LEHET,ILLETVE ÉRDEMES VÁLTOZTATNUNK, MIVEL JOBBÁ ILLETVE KÖNNYEBBÉ LEHET TENNI A SAJÁT ÉS A KÖRNYEZETÜNK ÉLETÉT.

NINCS LEHETELEN , CSAK TEHETETLEN EMBER.VÁLTOZNI LEHET, ÉS KEL IS!

AZ ENNEAGRAM SEGÍTSÉGÉVEL MEG ÉRTHETJÜK , HOGY MIN KELL VÁLTOZTATNUNK. ÍGY KÖNNYEBBÉ VÁLIK A VÁLTOZÁS , NINCS KISÉRLETEZGETÉS, HA EZT ... AKKOR MI VAN ,HA AZT... AKKOR MI VAN. A TUDÁS HATALOM , ÉS ÉN MÉRHETELENÜL SAJNÁLOM ,HOGY AZ EMBEREK MEG TARTJÁK MAGUKNAK A TUDÁST . GYERÜNK ADD TOVÁBB!!!!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...

(Enner, 2016.04.01 21:38)

Tetszik a karakterenneagram.com weboldal is meg ez is. Hasonlokat irnak, de a karakteres azert pontosabb....

Karakterek

(Erika, 2016.03.31 20:17)

Ha megismered a karakterfixációdat akkor onnnantól könnyebb! Érdekes összevetni az itteni bejegyést a karakterenneagram.com/mukodese.html hivatkozás alatt talalható definícókkal. Tényleg az enneagram a legmélyebb.